UX design چیست؟ چگونه آن را بهبود ببخشیم؟ در عصر دیجیتال امروزی، طراحی وبسایت و تجربه کاربری (UX) نقش مهمی در جذب و جذب کاربران دارد. طراح وبسایت باید به این نکته توجه داشته باشد که مانند تبلیغات، تسخیر احساسات کاربر از محتوای سایت اهمیت بیشتری دارد. این امر اهمیت ایجاد ارتباط عاطفی با کاربران از طریق طراحی و تجربه کلی وبسایت را برجسته میکند.
جالب است بدانید طراحی تجربه کاربری یا همان UX سایت یک مفهوم غیردیجیتالی است که با علومشناختی در ارتباط است. اما به طور عمده در حوزه دیجیتال تعریف شده و به کار گرفته میشود. UX مخفف عبارت User Experience بوده و به معنا تجربه کاربری است. تجربه کاربری یکی از مهمترین نکات صفر تا صد طراحی سایت است. در طراحی تجربه کاربری سایت به مواردی همچون بهبود رضایت مشتری، وفاداری او با این بهبود سایت، سهولت استفاده از لذتهای ارائه شده در تعامل بین مشتری و محصول اشاره میشود. UX سایت باید در فعالیتهایی همچون تحقیق، ارزیابی، توسعه، محتوا و نمونهسازی برای ارزیابی کیفیت مشارکت داشته باشد. در این مقاله از سایت افروز وب با این مباحث در خدمت شما هستیم.
UX design چیست؟
همانطور که در ابتدا مطلب اشاره کردیم، UX مخفف عبارت User Experience و به معنی تجربه کاربری سایت است. UX سایت به بخشی از سایت که باعث جلبتوجه کاربران شده گفته میشود. در این بخش شما باید تمام انرژی خود را برای ارائه جذاب نوشتهها و محصولات بگذارید تا کاربر جذب آنها شود. بهمنظور سادهتر میتوان گفت که طراحی تجربه کاربری، احساسات و رفتار کاربر را زیر نظر دارد.
در نتیجه در این بخش از طراحی سایت شما باید عکسالعمل کاربر را قبل از ایجاد یک محتوا یا بارگذاری یک سایت نسبت به محتوا یا سایت بسنجید. شما باید این طراحی یا محتوا را بهگونهای خلق کنید که احساسات و بازخورد مثبت کاربر چندبرابر شود. شما بهعنوان یک طراح UX سایت باید بدانید که سایت، محصولات یا محتوا را بهگونهای نمایش دهید و دررابطهبا آنها کاری انجام دهید که احساسات کاربر را تحریک کرده و آن را برانگیزید. UX سایت در واقع در برگیرنده طراحی UI سایت است. طراحی موفق UX سایت باعث جذب کاربر بیشتر به سایت شده در نتیجه هم در رتبه سایت در نتایج گوگل تأثیر داشته و هم منجر به فروش محصول خواهد شد.
برخی از نکات UX که در اینجا بررسی خواهیم کرد مرتبط با جذاب کردن وبسایت است، و برخی دیگر، به تأثیری که این ایجاد جذابیت در سئوی وبسایت میگذارد. برخی از نکات مهم UX را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
اهمیت UX در طراحی سایت: طراحی متمایز و رقابتی
UX design چیست؟ اولاً، ضروری است که یک وبسایت دارای طراحی متمایز و رقابتی باشد. در یک بازار آنلاین بسیار اشباع شده، داشتن یک وبسایت منحصربهفرد و از نظر بصری جذاب میتواند تفاوت زیادی در جذب و حفظ کاربران ایجاد کند. طراحی رقابتی نهتنها یک وبسایت را از رقبای خود متمایز میکند، بلکه تأثیر ماندگاری را در بازدیدکنندگان ایجاد میکند.
نحوه تعامل کاربران با وبسایت
علاوه بر این، درک این نکته مهم است که وبسایتها در آغاز بهجای خواندن توسط چشم کاربران اسکن میشوند. کاربران فقط در صورت علاقه محتوای یک وبسایت را میخوانند. این امر نیاز به طراحی زیباییشناختی و جذاب را نشان میدهد که توجه کاربران را به خود جلب کرده و آنها را تشویق به کاوش بیشتر کند.
وضوح و سادگی
در ادامه پاسخها به این سؤال که ux design چیست، باید گفت کاربران در هنگام جستجو در یک وبسایت به دنبال وضوح و سادگی هستند. آنها میخواهند آن چه را که به دنبال آن هستند بهراحتی و بدون هیچگونه سردرگمی یا پیچیدگی غیرضروری پیدا کنند؛ بنابراین برای طراحان وب بسیار مهم است که وضوح و سادگی را در طرحهای خود در اولویت قرار دهند تا خواستههای کاربران را برآورده کنند.
درک نیازهای مخاطبان
علاوه بر این، درک مخاطبان هدف برای ایجاد UX مؤثر وبسایت بسیار مهم است. طراحان با بهدستآوردن بینش در مورد ترجیحات، رفتارها و نیازهای مخاطبان خود، میتوانند طراحی و محتوای وبسایت را بهگونهای تنظیم کنند که به طور مؤثر با مخاطبان خود طنینانداز شود.
رابطه بین UX و SEO: یک پیوند مهم
ارتباط آن با سئو کدام است؟ در عصر دیجیتال، رابطه بین تجربه کاربر (UX) و بهینهسازی موتور جستجو (SEO) درهمتنیده شده است. با توجه به تاثیر طراحی سایت بر سئو، یک وبسایت خوب طراحی شده باتجربه کاربری باکیفیت بالا میتواند به بهینهسازی سئو بهتر منجر شود. این ارتباط برای مشاغلی که به دنبال بهبود حضور آنلاین خود و جذب ترافیک بیشتر به وبسایت خود هستند، بسیار مهم است.
تمام اقدامات انجام شده در یک وبسایت باید باهدف بهینهسازی تجربه کاربر باشد. از طرحبندی و طراحی گرفته تا محتوا و عملکرد، هر جنبهای از یک وبسایت باید باهدف ارائه تجربهای روان و لذتبخش به کاربران باشد. وقتی کاربران تجربه مثبتی در یک وبسایت داشته باشند، احتمال بیشتری دارد که بامحتوا درگیر شوند، مدت بیشتری در آنجا بمانند و در نهایت به مشتری تبدیل شوند. این نهتنها به نفع کسبوکار است؛ بلکه تأثیر مستقیمی بر سئو دارد.
جذب ورودی و افزایش تعامل
اگر بخواهیم بدانیم که UX design چیست و چرا مهم است، باید در نظر بگیریم که یک صفحه بهینهسازی شده میتواند ورودی و تعامل سریعتر کاربر را فراهم کند و در نتیجه رضایت بیشتری از کسبوکار به همراه داشته باشد. وقتی کاربران بتوانند بهراحتی در یک وبسایت پیمایش کنند، آنچه را که به دنبال آن هستند بیابند و بهراحتی با ویژگیهای آن تعامل داشته باشند، بهاحتمال زیاد درک مثبتی از برند خواهند داشت. این درک مثبت میتواند منجر به افزایش اعتماد و وفاداری و همچنین ارجاعات (ریفرالهای) مثبت شود. اگر طراحی سایت اختصاصی برای شما پیاده سازی شود، فرآیند جذب ورودی راحت تر صورت میگیرد و کاربران بیشتر با بخشهای مورد نظر شما ارتباط برقرار میکنند.
افزایش ارزش و افزایش رتبه وبسایت
UX چیست؟ و چرا مهم است؟ هنگامی که کاربران بهخوبی با یک سایت ارتباط برقرار میکنند، موتورهای جستجو آن را مفید و ارزشمند میدانند که منجر به رتبهبندی بهتر میشود. موتورهای جستجو مانند گوگل وبسایتهایی را که ارزشی برای کاربران ارائه میدهند در اولویت قرار میدهند؛ بنابراین، زمانی که یک وبسایت تجربه کاربری عالی ارائه میدهد، بهاحتمال زیاد در نتایج جستجو رتبه بالاتری دارد. زیرا هدف موتورهای جستجو ارائه بهترین نتایج ممکن به کاربران خود است، بنابراین وبسایتهایی را که دارای این معیارها هستند در اولویت قرار میدهند.
علل کاهش رتبه وبسایت در اثر تجربه کاربری ضعیف
از سوی دیگر، بیتوجهی به تجربه کاربری میتواند منجر به کاهش رتبه وبسایت شود. صفحاتی که طراحی ضعیفی دارند و باعث ناامیدی یا سردرگمی کاربران میشوند، میتوانند باعث شوند که کاربران بهسرعت سایت را ترک کنند. این نرخ پرش بالا به موتورهای جستجو نشان میدهد که وبسایت ممکن است اطلاعات یا تجربیات ارزشمندی را در اختیار بازدیدکنندگان خود قرار ندهد. در نتیجه، موتورهای جستجو ممکن است رتبه آن را در نتایج جستجو کاهش دهند.
اولویتبندی تجربه کاربر برای حفظ بهینهسازی سئو و رتبهبندی وبسایت بسیار مهم است. با تمرکز بر ایجاد UX استثنایی، کسبوکارها میتوانند تلاشهای SEO خود را بهبود بخشند و در نهایت ترافیک ارگانیک بیشتری را به وبسایت خود جذب کنند.
یک محتوا جذاب و کاربردی باید بتواند بهتمامی سؤالات کاربر پاسخ دهد و او را راضی کند. کاربر زمانی احساس خوبی از بازدید سایت شما دارد که تمامی تصاویر و نوشتهها بهگونهای باشد که برای او قابلدرک و فهم بوده، همچنین از لحاظ جذابیت و کیفیت در خور ذهن او باشد. پس سعی کنید از طراحی تصاویر و محتواهای بیربط و کمارزش بپرهیزید.
بهروز باشید!
در طراحی ux سایت باید بهروز باشید و تمامی محتواهای خود را اعم از متن و تصویر بهروز نگه دارید. کاربری که سایت شما را باز میکند دوست دارد که جدیدترین اطلاعات در اختیارش قرار بگیرد. در طراحی تجربه کاربری باید جدیدترین اطلاعات علومشناختی را نیز بدانید تا بتوانید از احساسات و سلائق بهروز کاربران مطلع باشید.
ظاهر سایت را به فراموشی نسپارید!
و در آخر فراموش نکنید که بهعنوان یک طراح موفق، باید بعد از درنظرگرفتن تمامی موارد بالا، ظاهر سایت را بهگونهای طراحی کنید که نهایت خلاقیت و ایده را در برداشته باشد. به طور خلاصه میتوان گفت طراحی تجربه کاربری موارد زیر را پوشش میدهد.
- طراحی تعاملی (Interaction Design) ر
- رابط کاربری و طراحی دیداری (User Interface Design)
- کاربردپذیری (Usability)
- قابلیت دسترسی (Accessibility)
- تعامل انسان و کامپیوتر (HCI)
- معماری اطلاعات (Information Architecture)
- طرحی ریسپانسیو سایت
ux سایت یا همان تجربه کاربری، یکی از اصولیترین، مهمترین و رایجترین اصطلاحات سئو بوده که با کاربر در ارتباط است.
سرعت بارگذاری صفحه
سرعت بارگذاری صفحه یکی دیگر از عوامل مهم سئو است که تحتتأثیر UX قرار میگیرد. کاربران انتظار دارند وبسایتها سریع بارگذاری شوند و اگر زمان بارگذاری کندی را تجربه کنند، احتمالاً سایت را ترک میکنند که این امر منجر به افزایش نرخ پرش میشود. علاوه بر این، موتورهای جستجو مانند گوگل سرعت بارگذاری صفحه را بهعنوان یک عامل رتبهبندی در نظر میگیرند، بنابراین بهینهسازی آن برای بهبود سئو بسیار مهم است.
رابطه مستقیمی بین بهینهسازی سرعت بارگذاری صفحه و تجربه کاربری وجود دارد. یک وبسایت با بارگذاری سریع به کاربران تجربه بهتری میدهد که منجر به نرخ پرش پایینتر و رتبههای بالاتر در SERPها میشود؛ بنابراین، برای صاحبان وبسایت مهم است که بر بهبود سرعت بارگذاری صفحه بهعنوان بخشی از استراتژی UX خود تمرکز کنند. ابزارهای اندازه گیری سرعت سایت زیادی هستند که میتوانند با توجه به معیارهای مختلف، سرعت سایت شما را ارزیابی کرده و به شما در بهبود UX سایتتان کمک کنند.
استفاده از گوگل آنالیتیکس
اندازهگیری SEO و UX برای درک اینکه چگونه این عوامل بر یکدیگر تأثیر میگذارند و چگونه میتوان آنها را بهبود بخشید ضروری است. گوگل آنالیتیکس ابزار قدرتمندی است که بینشی در مورد رفتار کاربر، از جمله نرخ پرش و سرعت بارگذاری صفحه، ارائه میدهد. همچنین دادههای ارزشمندی در مورد جمعیتشناسی کاربر، علایق آنها و نحوه تعاملشان با وبسایت ارائه میدهد.
نقشههای HIT
نقشههای HIT یکی دیگر از روشهای مؤثر برای اندازهگیری سئو و تجربه کاربر است. آنها نمایشی بصری از تعامل کاربر با وبسایت را ارائه دادا و نشان میدهند که کاربران در کجا کلیک میکنند، اسکرول میکنند یا بیشترین زمان را میگذرانند. با تجزیهوتحلیل نقشههای HIT، صاحبان وبسایت میتوانند مناطقی را که نیاز به بهبود از نظر UX و SEO دارند، شناسایی کنند.
استفاده از نقشههای HIT برای تجزیهوتحلیل تعامل کاربر با وبسایت میتواند به بهبود SEO و UX کمک کند. با درک نحوه تعامل کاربران با عناصر مختلف سایت، مانند منوهای پیمایش، دکمههای فراخوان، یا بخشهای محتوا، صاحبان وبسایت میتوانند تصمیمات آگاهانهای در مورد بهینهسازی سایتهای خود بگیرند.
کار با گوگل آنالیتیکس و هیتمپها
اندازهگیری SEO و UX با استفاده از ابزارهایی مانند Google Analytics و Heatmaps اطلاعات ارزشمندی را برای بهبود هر دو جنبه عملکرد یک وبسایت فراهم میکند. با استفاده از نقشههای HIT برای تجزیهوتحلیل تعامل کاربر با سایت، صاحبان وبسایت میتوانند تصمیمات آگاهانهای در مورد بهینهسازی وبسایت خود برای تجربه کاربری بهتر و رتبهبندی بالاتر در موتورهای جستجو اتخاذ کنند.
تأثیر تجربه کاربر (UX) بر عوامل سئو
UX design چه تأثیری بر عوامل مختلف سئو دارد؟ تجربه کاربری (UX) همچنین نقش مهمی در بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) دارد. دو عامل مهم سئو که مستقیماً تحتتأثیر UX قرار میگیرند، نرخ پرش و سرعت بارگذاری صفحه هستند.
نرخ پرش چیست؟
تأثیر نرخ پرش بر UX design چیست؟ نرخ پرش به درصد بازدیدکنندگانی که پس از مشاهده یک صفحه وبسایت را ترک میکنند، اشاره دارد. نرخ پرش بالا نشان میدهد که کاربران چیزی را که به دنبال آن هستند پیدا نمیکنند یا تجربه کاربری بدی با وبسایت دارند. این موضوع میتواند بر رتبه وبسایت در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) تأثیر منفی بگذارد؛ بنابراین، متعادلکردن نرخ پرش برای بهبود رضایت کاربر و رتبه وبسایت ضروری است.
در رابطه با طراحی ux سایت این موارد را فراموش نکنید!
در طراحی ظاهر سایت و تجربه کاربری رعایت بعضی نکات بسیار ساده، ضروری است. در ادامه به معرفی این نکات پرداختهایم.
- بهتر است برای زیر منوهای سایت علامت مشخصی مانند یک فلش کوچک بگذارید تا کاربر بهراحتی متوجه آن شود.
- برای ایجاد فضا کلیک در اطراف آیتمها میتوانید از دو گزینه padding یا margin استفاده کنید که باتوجهبه وِیژگیهای هر دو گزینه استفاده از padding قطعاً کاربردیتر و بهتر است.
- مسیری که کاربر در سایت طی میکند را با افکت خاصی مشخص کنید. بهتر است زمانی که کاربر از منو اصلی وارد یک زیر منو میشود، لینک اصلی هایلایت باقی بماند. در طراحی ux و ui سایت سعی کنید از انیمیشنهای جذاب و درعینحال کمحجم استفاده کنید.
- انیمیشنی که در سایت قرار میگیرد باید در چشم به همزدنی توجه کاربر را جلب کند.
شرکت افروز پیشگامان پاسارگاد، با فعالیت حرفهای که در زمینه طراحی سایت دارد، میتواند به شما در داشتن مناسبترین ux سایت کمک کند. برای دیدن نمونه کارها کلیک کنید.
سخن پایانی
باتوجهبه مباحث مطرح شده در این مقاله دانستیم، ایجاد یک وبسایت UX استثنایی شامل درک این موضوع است که جذابیت احساسی بر محتوا برتری دارد، داشتن یک طراحی متمایز و رقابتی، جلبتوجه کاربران از طریق جذابیت بصری، اولویتدادن بهوضوح و سهولت ناوبری، و همچنین درک مخاطب هدف. با تمرکز بر این جنبههای طراحی UX، وبسایتها میتوانند به طور مؤثر کاربران را در فضای رقابتی آنلاین امروزی جذب کرده و درگیر کنند. همچنین، تجربه کاربر تأثیر قابلتوجهی بر عوامل سئو مانند نرخ پرش و سرعت بارگذاری صفحه دارد.
متعادلکردن نرخ پرش برای بهبود رضایت کاربر و رتبهبندی وبسایت بسیار مهم است. متخصصین مجموعه افروز وب با بهینهسازی سرعت بارگذاری صفحه به طور مستقیم بر تجربه کاربر تأثیر میگذارند این موضوع را بهعنوان بخشی از یک استراتژی کلی UX در اولویت قرار میدهند.